torstai 5. marraskuuta 2015

Parhaat piparkakut/ Best Gingerbreads


Oi mikä ihana joulun tuoksu tuleekaan piparkakkutaikinaa tehdesä. Tällä reseptillä syntyvät parhaat piparkakut ainakin minun makuuni. Näitä piparkakkuja on tullut syötyä joka joulu lapsuudesta asti. Reseptin olen saanut äidiltäni ja se on nappastu Forman vuonna 1984 painetusta Suuresta Leivontakirjasta sivulta 152. Alkuperäisestä ohjeesta olemme vähentäneet vehnäjauhojen määrää. Piparkakkutaikina on helppo valmistaa itse ja siitä valmistetut piparkakut peittoavat varmasti kaupan piparkakut :)


Piparkakkutaikina:
300g normaalisuolaista voita
1 1/2dl (210g) siirappia
3dl (270g) sokeria
2tl jauhettua kanelia
2tl jauhettua neilikkaa
2tl jauhettua inkivääriä (itse laitan hieman vähemmän)
3 munaa
2tl ruokasoodaa
8 3/4dl (569g)vehnäjauhoja 

Kuorrutus:
1dl tomusokeria
n. 2,5tl vettä


Valmista taikina:

1. Paloittele voi kattilaan ja lisää joukkoon siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoitellen kunnes voi sulaa ja ainekset sekoittuvat.

2. Nosta lämpöä ja kiehauta seos, samalla sekoitellen. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Sekoittele välillä taikinan jäähtyessä. 

3. Lisää munat taikinaan yksitellen ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla (itse rikon munat aina ensin lasiin ja sekoitan rakenteen rikki ennen taikinaan lisäämistä).

4. Sekoita ruokasooda ja 4dl (260g) vehnäjauhoja keskenään. Siivilöi ne taikinan joukkoon pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi sitten loput jauhot (309g) joukkoon pienissä erissä ja sekoita tasaiseksi.

5. Kaada taikina kelmunpäälle ja kierrä kelmu taikinan ympärille. Vuoraa taikina vielä alumiinifoliolla. Anna olla yön ylitse jääkaapissa. (Varoitus! Taikina on hyvää, kannattaa pakata hyvin, jotta taikina ei katoa kokonaan yön aikana :P)


























Leivo piparkakut:

6. Seuraavana päivänä: ota taikinaa jääkaapista pieni pala kerrallaan ja kauli taikina hyvin jauhoitetulla alustalla n. 1-3mm paksuksi levyksi, riippuen kuinka paksuja pipareita haluat.

7. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla piparkakkuja ja laita ne heti pellille leivinpaperin päälle, jotta pysyvät muodossansa. Jätä piparkakkujen väliin hyvin tilaa, sillä ne leviävät uunissa.

8. Paista piparkakkuja 175 asteisen uunin keskitasolla n.7-10min (suuria pipareita voi paistaa 150 asteisessa uunissa n.10-15min). Anna piparkakkujen jäähtyä ja säilytä niitä muovirasiassa tai peltipurkissa. 
















Koristele halutessasi piparkakut:

9. Sekoita keskenään tomusokeri ja vesi. Sekoita kunnes seos on tasaista. Pursota piparkakkujen päälle haluamallasi tavalla. Voit koristella piparkakkusi myös esim. valkosuklaalla, tummalla suklaalla tai karkeilla kuten ranskanpastilleilla.


 
 
Best Gingerbreads


Oh, what a wonderful Christmas scent is coming while making gingerbread dough. This is the best gingerbread recipe at least for my taste. I have eat these gingerbreads every christmas since my childhood. I have got this recipe from my mom and it is from Forma`s in 1984 published book Suuri Leivontakirja, on page 152. From the orginal recipe we have reduced the amount of all-purpose flour. Gingerbread doug is easy to prepare and from it baked gingerbreads surely outdoes store bought ones :)


Gingerbread dough:
300g normally salted butter
150ml (210g) molasses
300ml (270g) sugar
2 teaspoon ground cinnamon
2 teaspoon ground ginger (I put little less)
2 teaspoon ground cloves
3 eggs
2 teaspoon baking soda
875ml (569g) all-purpose flour


Icing:
100ml icing sugar
approx. 2,5 teaspoon water


Prepare gingerbread dough:

1. Put in the saucepan  butter, sugar and spices and heat over the stove with medium heat until butter melts and ingredients mix up. Stir while ingredients are melting.

2. Turn up the heat and bring to boil, stir. Take saucepan out from the stove and let mixture cool down. Stir at times while cooling.

3. Pour mixture into the bowl and add eggs one by one mixing with woodenspoon (I broke eggs always first into the glass and mix structure to broke before adding into dough).

4. Mix baking soda with 400ml (260g) all-purpose flour and sieve to dough in small batches and stir. Then add rest of the flour (309g) in small batches and stir. 

5. Pour dough onto plastic warper and cover around. Then cover it with aluminium foil. Let to be in the fridge over night. (Warning! doug is delicious. It is good to pack well so it is not going to dissapear over night :P)


Bake gingerbreads:

6. Next day: take small piece of dough from the fridge at once (dough is easyer to process when it is cold. It gets soft and a bit sticky in the room temberature) and roll it in flouered table about 1-3mm thick depending how thick cookies you want to have. 

7. Line baking tray with baking paper. Cut figures from the dough and put over the baking tray immediately so figure will stay nice, let some space betwean gingerbreads because they will spread. 

8. Bake about 7 to 10mins in the middle level of the oven in 175 C (350F) degrees (big gingerbreads can be baked in 150 C (302F) degrees about 10 to 15mins). Let them cool down. Storage in plastic box.


If you wish decorate gingerbreads:

9. Mix together icing sugar and water. Stir until smooth. Pipe top of gingerpreads. You can also decorate your gingerbreads for example with white chocolate, dark chocolate or candies of your taste.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti