sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Mummum piparkakut/ Grandmothers Gingerbreads


Tein näitä piparkakkuja aluksi mummuni ohjella. Niistä tuli kuitenkin aivan eri makuisia kuin hänen pipareistaan. Mummuni ei ole mitoissa ihan niin pikkutarkka, joten seuraavalla kerralla leivoin piparkakut hänen kanssansa. Tällöin punnitsin kaikki ainesosat tarkasti ja piparit onnistuivat :)


Mummun piparkakut:
360g siirappia
282g fariinisokeria
250g normaalisuolaista voita
2,6g (4,25ml) neilikkaa
2,9g (5ml) kanelia
2,1g (5ml) inkivääriä
2,3g (4,25ml) jauhettua pomeranssinkuorta
2 munaa
1,9g (2ml) suolaa
5,5g (5ml) ruokasoodaa
619g vehnäjauhoja


Tee näin:

1. Paloittele voi kattilaan ja lisää joukkoon siirappi, sokeri ja muut mausteet paitsi suola. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoitellen kunnes voi sulaa ja ainekset sekoittuvat.

2. Nosta lämpöä ja kiehauta seos, samalla sekoitellen. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä. Sekoittele välillä taikinan jäähtyessä.  

3. Lisää munat taikinaan yksitellen ja sekoita tasaiseksi nuolijalla (itse rikon munat aina ensin lasiin ja sekoitan rakenteen rikki ennen taikinaan lisäämistä).

4. Sekoita keskenään vehnäjauhot, ruokasooda ja suola. Siivilöi jauhoseos taikinan joukkoon sopivissa erissä ja sekoita tasaiseksi.

5. Kaada taikina kelmunpäälle ja kierrä kelmu taikinan ympärille. Vuoraa taikina vielä alumiinifoliolla. Anna olla yön ylitse jääkaapissa.

6. Seuraavana päivänä: ota taikinaa jääkaapista pieni pala kerrallaan ja kauli taikina jauhoitetulla alustalla n. 1-3 mm paksuksi levyksi, riippuen kuinka paksuja pipareita haluat. 

7. Vuoraa pelti leivinpaperilla. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla piparkakkuja ja laita ne heti pellille leivinpaperin päälle, jotta pysyvät muodossansa. Jätä piparkakkujen väliin hyvin tilaa, sillä ne leviävät uunissa.

8. Paista piparkakkuja 175 asteisen uunin keskitasolla n.7-10 min (mummuni paistaa näitä pipareita 200-225 asteessa noin 5-8 minuuttia). Anna piparkakkujen jäähtyä ja säilytä niitä muovirasiassa tai peltipurkissa.  




Grandmothers Gingerbreads

I made these gingerbreads with my grandmothers recipe, but the taste turn out to be totally different than her gingerbreads are. My grandmother is not so exact with measurements so next time I baked these gingerbreads with her and weight everything very carefully. End result was succeed :) 


Grandmothers Gingerbreads:
360g dark syrup
282g brown sugar
250g normally salted butter
2,6g (4,25ml) ground cloves
2,9g (5ml) ground cinnamon
2,1g (5ml)ground ginger
2,3g (4,25ml) ground bitter orange peel
2 eggs
1,9g (2ml) salt
5,5g (5ml) baking soda
619g all-purpose flour


Do this:

1. Put in the saucepan  butter, sugar, dark syrup and all the other spices except salt. Heat over the stove with medium heat until butter melts and ingredients mix up. Stir while ingredients are melting.


2. Turn up the heat and bring to boil, stir. Take saucepan out from the stove and let mixture cool down. Stir at times while cooling.

3. Pour mixture into the bowl and add eggs one by one mixing with rubber spatula (I broke eggs always first into the glass and mix structure to broke before adding into dough).

4. Mix together all-purpose flour, baking soda and salt. Sieve flour mixture to dough in suitable batches and stir. 

5. Pour dough onto plastic wrap and cover around. Then cover it with aluminium foil. Let to be in the fridge over night. 

6. Next day: take small piece of dough from the fridge at once (dough is easier to process when it is cold. It gets soft and a bit sticky in the room temperature) and roll it over floured table about 1-3 mm thick depending how thick cookies you want to have. 

7. Line baking tray with baking paper. Cut figures from the dough and put over the baking tray immediately so figure will stay nice, let some space between gingerbreads because they will spread. 

8. Bake about 7 to 10 mins in the middle level of the oven in 175 C (350 F) degrees (my grandmother bakes her gingerbreads in 200-225 C (392-437 F) degrees about 5-8 mins). Let them cool down. Storage in plastic box.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti