keskiviikko 3. elokuuta 2016

Mustikka-sitruunatorttu/ Blueberry-Lemon Pie (24 cm)


Aivan ihana torttu resepti Doron kakku blogista!!! :)
Alkuperäisessä ohjessa käytettiin muropohjaan mantelijauhoja, mutta koska niitä minulla ei kaapissa ollut niin laitoin mantelijauhetta.


Muropohja:
140g jääkaappikylmä normaalisuolainen voi
250ml (162g) vehnäjauhoja
125ml (n. 70g) mantelijauhetta
75ml (67g) sokeri
Loraus vettä (laioin 1,5rkl)
(paistamiseen kuivattuja herneitä)

Mustikkahillo:
2dl mustikoita
4rkl hillosokeria
ripaus kanelia
1/4-1/2 tl vaniljasokeria

Täyte:
2dl kuohukermaa
250g mascarponea
1tl raastettua sitruunankuorta
4tl sokeria
1tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan)
noin 5dl mustikoita 

Valmista mustikkahillo:

1. Laita mustikat sekä hillosokeri kattilaan ja keitä noin 5-7 min. Ota kattila pois liedeltä ja mausta vaniljasokerilla sekä kanelilla. Anna jäähtyä.


Valmista muropohja:

2. Laita kulhoon vehnäjauhot, mantelijauhe ja sokeri. Sekoita tasaiseksi. Kuutioi joukkoon kylmä voi ja nypi sekaisin. Lisää vesi vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin 30 min.

3. Voitele ja jauhoita 24 cm piirakkavuoka. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä hieman piirakkavuokaa isommaksi levyksi. Kumoa levy piirakkapohjan päälle leivinpaperin avustuksella ja painele taikina vuoan pohjalle sekä reunoille.

4. Pistele pohjaan kauttaaltaan reikiä haarukalla.

5. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle herneet. Paista uunin keskitasossa 200 C noin 15-20 min ja ota leivinpaperi ja herneet pois. Laita pohja takaisin uuniin ja paista vielä noin 5 min. Anna jäähtyä.


Valmista täyte:

6. Vaahdota kerma, mutta älä ihan loppuun asti. Pistä sivuun odottamaan.

7. Sekoita mascarpone notkeaksi. Lisää sokerit ja sitruunankuoriraaste ja vatkaa sekaisin. Lisää sitruunamehu ja vatkaa sekaisin. Lisää vaahdotettu kerma ja vatkaa sekaisin.


Kokoa torttu:

8. Levitä pohjan päälle mustikkahillo ja sen päälle mascarpone-sitruuna vaahto. Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. (Itse suosittelisin antaa tortun vetäytyä ja makujen tasaantua jääkaapissa useamman tunnin ajan. Annoin torttuni vetäytyä 6h jääkaapissa). Ennen tarjoilua laita pinnalle reilu kerros mustikoita.






Blueberry-Lemon Pie

Very lovely pie recipe from Doron kakku blog!!! :) 
In the original recipe almond flour was used in the base, but since I didn`t have it, I put ground almonds.


Base:
140g fridge cold normally salted butter
250ml (162g) all-purpose flour
125ml (n. 70g) ground almonds
75ml (67g) sugar
glob of water (I put 1 1/2 tablespoon)
(for baking dried peas)

Blueberry jam:
200ml blueberries
60ml jam sugar
touch of cinnamon
1/4-1/2 teaspoon vanilla sugar

Filling:
200ml whipping cream
250g mascarpone
1 teaspoon grated lemon zest
4 teaspoon sugar
1 teaspoon vanilla sugar
45ml just squeezed lemon juice (or for your taste)
about 500ml blueberries

Prepare blueberry jam:

1. Put blueberries and jam sugar into saucepan over the stove and cook for approx. 5 to 7 min, stir at the same time. Take out of the stove and add vanilla sugar and cinnamon. Let cool down completely. 


Prepare base:

2. Mix together all-purpose flour, ground almonds and sugar. Chop cold butter into a bowl and use your fingers to make mixture crumble. Add water a little at time and mix until smooth. Pour pie dough onto plastic wrap and wrap it well around. Put pie dough in the fridge and allow to stand for approx. 30 mins.

3. Butter and flour 24 cm pie tin. Roll out your dough on top of floured baking paper. Roll it to be slightly bigger sheet than your pie tin. Overturn the sheet with help of baking paper on top of the pie tin and press to the bottom and sides of your pie tin.

4. Stick the bottom all over with fork.

5. Put baking paper over the base and pour over it dried peas. Bake in 200 C (392F) degree oven approx. 15-20 mins. Take out of the oven and take out baking paper and peas. Put back in the oven and continue baking approx. 5 mins. Let cool down completely.


Prepare filling:

6. Whisk whipping cream until stiff but not yet completed. Set a side.

7. Soft mascarpone. Add sugar, vanilla sugar and lemon zest. whisk until smooth. Add lemon juice and whisk until smooth. Finally and whipping cream and whisk until smooth.


Assemble pie:

8. Spread top of the base blueberry jam and over it mascarpone-lemon filling. Let the pie stand in the fridge few hours before serving. (I would recommend pie stand and flavors set in the fridge several hours. I let my pie stand in the fridge 6 hours). Before serving put top of the filling proper layer of blueberries.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti