tiistai 26. kesäkuuta 2018

Munkki/ Finnish Doughnut


Mikä onkaan parempaa kuin vastapaistettu pehmeä munkki :) Perinteisesti munkkit kuuluvat Vappuun, mutta itse olen tottunut syömään niitä ympäri vuoden. Alkuperäinen ohje on otettu Myllyn Paras -sivustolta ja olen sitä hieman muokannut omaan makuuni sopivammaksi.


Munkkitaikina:
500g (5dl) täysmaitoa
50g tuorehiiva
180g (2dl) sokeria
2tl (10ml) suolaa
1rkl (15ml) kardemummaa
1 kananmuna
150g voita
enintään 845g (13dl) vehnäjauhoja

Lisäksi:
munkinpaistorasvaa paistamiseen
siro erikoishienoa sokeria


Tee näin:
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon (38 astetta). Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna.

2. Lisää vehnäjauhot vähitellen, aluksi sekoittaen puuhaarukalla ja sitten siirtyen vaivaamaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Kun olet lisännyt noin 11dl vehnäjauhoja taikinaan, alusta joukkoon pehmeä voi. Lisää taikinaan vaivaten loput vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa vielä noin 10-15 min kunnes se irtoaa käsistä ja kulhosta. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

3. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi (noin 1h), ota se jauhoitetulle leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. 

4. Jaa taikina pieniksi paloiksi ja pyörittele palloiksi. Tämän jälkeen tee sormella keskelle palloa reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti. Tai pyörittele palat tangoiksi, leikkaa tangon molemmista päistä pienet palat pois ja yhdistä päät painelemalla, tarvittaessa pyörittele vähän kämmenessä. Nosta munkit leivinpaperilla vuoratun pellin päälle (öljyä leivinpaperi kevyesti). Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikkassa noin 30 minuuttia.



5. Kuumenna munkkirasva kattilassa tai padassa n. 180 asteeseen. Paista kerralla kattilan koosta riippuen noin 2-4 munkkia. Paista noin 1-2 minuuttia per puoli, kunnes munkit ovat kypsiä. Varo, ettet ylikuumenna munkkirasvaa. Pidä kansi lähellä. Nosta munkit kattilasta lautaselle pieneksi hetkeksi. Kääntele munkkirinkilät erikoishienossa sokerissa ja nauti. 




Munkki/ Finnish Doughnut

What is better than just fried Munkki, so called Finnish Doughnut :) Traditionally Finnish Doughnuts belongs to the Vappu but I have use to eating them around the year. The original recipe is took from Myllyn Paras Website and I have modified it a bit to fit my taste.


Munkki dough:
500g (500ml) whole milk 
50gr fresh yeast 
180g (200ml) sugar  
1 1/2 (7,5ml) teaspoon salt 
1 tablespoon (15ml) ground cardamom
1 egg 
125gr normally salted butter 
maximum 845g (1300ml) all-purpose flour

In addition:
rapeseed oil
fine sugar


Do this:

1. Dissolve yeast into lukewarm milk (38 C) in a mixing bowl. Add in sugar, salt, cardamom and egg and mix ingredients together.

2. First add flour little at times mixing with spatula. When dough comes heavier start to knead flours to it. When 1100ml flour is added knead soft butter into the dough. Knead rest of the flour to the dough. Then knead 10 to 15 mins after dough will loosen from the bowl and your hands. Cover the mixing bowl with a kitchen towel and leave the dough to rise in a warm place.

3. When the dough has rice double size (approx. 1h), pour the dough onto a floured table and knead air bubbles off. 

4. Divide the dough into small pieces and roll them balls. Next, make a hole in the center of the ball and increase the hole by rolling your finger gently around the hole. Or roll the pieces to the stick, cut off small pieces of the stick at both ends and press the ends together and pinch with your finger. If necessary, roll a little in your palms. Line baking tray with baking paper(oil baking paper slightly) and raise the doughnuts over it. Cover with a cloth and let rise in a warm place for about 30 minutes.

5. Heat the oil in the saucepan or pot for about 180 degrees. Bake at the same time about 2-4 doughnuts depending on the size of the pot. Bake about 1-2 minutes per side until the doughnuts are done. Be careful not to overheat the oil. Keep the lid close. Lift the doughnuts from the pot onto a plate for a moment. Roll the doughnuts in the fine sugar and enjoy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti