torstai 17. joulukuuta 2015

Appelsiini- & kardemummakakku/ Orange & Cardamom Pound Cake


























Selailin vanhaa Leivotaan-lehteä ja bongasin tämän reseptin. Appelsiinin ja kardemumman yhdistäminen kuivakakussa herätti kiinnostukseni, joten olihan sitä kokeiltava. Kotini täyttyi ihanasti kardemumman tuoksusta, kun otin kakun pois uunista jäähtymään. Kakusta tuli mukavan kostea ja appelsiini toi siihen kivasti raikkautta. Kuorrutteeseen vaihdoin veden tilalle appelsiinimehun, sillä halusin siihen vähän makua. Resepti on Leivotaan-lehden marraskuu-joulukuu numerosta 6/2013 sivulta 17.


Kakku:
200g normaalisuolaista voita, huoneenlämpöisenä
4dl (360g) sokeria
5 munaa
2tl kardemummaa
5dl (325g) vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2dl piimää
1 ison appelsiinin kuori hienoksi raastettuna (laitoin n. 1 1/4tl) 


Kuorrutus:
2dl tomusokeria
n. 2 1/2 rkl appelsiinimehua



Toimi näin:

1. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää hienoksi raastettu appelsiinin kuori ja vatkaa sekaisin.

2. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Siivilöi kuivat aineet vuoroitellen piimän kanssa taikinaan. Aloita jauhoilla ja lopeta jauhoilla. Kääntele taikina tasaiseksi nuolijalla. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri sekoittuvat. 

3. Voitele ja jauhoita noin 2 litran vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 55-60min. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä se leivinpaperilla. Kakun kypsyyttä kannattaa kokeilla tikulla. Anna jäähtyä vuoassa.

4. Kumoa jäähtynyt kakku. Kelmuta se hyvin ja pistä vielä muovipussiin. Anna maustua jääkaapissa 1-2 vuorokautta.

5. Ota kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Koristele halutessasi kuorrutteella. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja appelsiinimehu keskenään. Lusikoi kuorrute kakun päälle ja anna jähmettyä. 



Orange & Cardamom Pound Cake

I browsed old Leivotaan-magazine and I found this recipe. Combining orange and cardamom in pound cake sparked my interest, so I had to try it. My home was filled with the wonderful scent of cardamom, when I took cake out of the oven to cool. Cake became moist and orange brought it nice freshness. For the frosting I used orange juice insted of water because I wanted more flavor to it. Recipe is from Leivotaan-magazine's November-December number 6/2013 page 17.


Cake:
200g normally salted butter, room temperature
400ml (360g) sugar
5 eggs
2 teaspoon cardamom
500ml (325g) all-purpose flour 

2 teaspoon baking powder
small pinch of salt
200ml buttermilk
1 big orange zest finely grated (I use approx. 1 1/4 teaspoon)


Frosting:
200ml icing sugar
approx. 2 1/2 tablespoon fresh orange juice



Do this:

1. Whisk together butter and sugar with hand held mixer. Add eggs one by one, whisking strongly after each one. Add grated orange zest and whisk until mixed.

2. Mix all-purpose flour, baking powder and cardamom together. Add alternatively flour mixture trought sieve and buttermilk to the dough. Repeat until everything is added. Start with flour and end with flour. Stir until just combined, do not over mix.

3. Grease and flour approx. 2l cake tin. Pour dough into cake tin and bake at 175 C (350 F) degrees oven on the middle level about 55 to 60 mins. If cake surface darkens too much, cover it with baking paper. It is good to use toothpick to chek when your cake is done. Allow to cool in the tin. 

4. Flip the cooled cake. Cover cake well with plastick warp and put it in plastick bag and let it taste in the fridge for 1 to 2 days.

5. Take cake to room temperature well advance before serving. If you wish frost your cake with frosting. Prepare frosting by mixing icing sugar and orange juice with each other. Spoon frosting over the cake and let it solidify.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti