maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulutortut/ Christmas Tarts


Ihanimmat joulutortut! Mielestäni kannattaa nähdä vähän vaivaa ja tehdä luumuhillo sekä torttutaikina itse. Lopputuloksena on paljon maukkaampia joulutorttuja kuin valmistainkinaan tehtynä. Ohjeen olen saanut äidiltäni ja se on alunperin otettu jostakin joululehdestä. Nämä tortut ovat parhaimmillaan tuoreena, kun ne ovat juuri otettu uunista pois ja ovat hieman saaneet jäähtyä, tomusokeria unohtamatta :) 


Luumuhillo: (riittää 2 torttuaikinalliseen)

225g kuivattuja kivettömiä luumuja
2 1/2dl (250g) vettä
2 kanelitankoa
1dl (85g) hillosokeria

Torttutaikina: (n. 15-17 joulutorttua) 
200g kylmää normaalisuolaista voita
4dl (260g) vehnäjauhoja
200g kermaviiliä
1rkl (15ml) konjakkia


Muuta:
munia voiteluun
tomusukeria koristeluun 


Aloita valmistamalla luumuhillo:

1. Laita luumut, vesi ja kanelitangot kattilaan. 

2. Kiehauta seos, sekoittele samalla.

3. Lisää hillosokeri, laske lämpöä ja keitä n.10 min samalla sekoitellen.

4. Ota kattila pois liedeltä. Poista kanelitangot ja hienonna luumut sauvasekoittimella. Anna jäähtyä kokonaan. Luumuhillon jäähdyttyä säilytä jääkaapissa.




















Valmista torttutaikina:

5. Palastele kylmä voi kulhoon ja lisää vehnäjauhot. Nypi seos murumaiseksi seokseksi.
 

6. Lisää kermaviili ja sekoita hieman käsin.
 

7. Lisää konjakki ja sekoita kunnes seos on tasaista.
 

8. Kaada taikina kelmun päälle ja kääri kelmu hyvin sen ympäri. Laita jääkaappiin ja anna vetäytyä n. 30-60 min.



9. Ota taikina pois jääkaapista ja kaulitse se jauhotetun pöydän päällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
 

10. Taita oikeasta reunasta 1/3 levystä keskelle päin.
 

11. Taita vasemmalta 1/3 levystä keskelle päin niin, että taikina on kolmin kerroin.
 

12. Käännä taikina poikittain ja kaaviloi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taittele ja kaaviloi kuten edellä 2x. Käytä kaaviloidessasi vain tarvittava määrä jauhoja.

13. Viimeisellä kerralla kelmuta kolmin kerroin oleva taikinasi ja nosta jääkaappiin. Anna vetaytyä n. 15-30 min.



 

















14. Ota taikina pois jääkaapista ja laita poikittain. Tee kaaviloinnit 3x kuten edellä. (Jos haluat, voit valmistaa taikinan edellisenä päivänä tähän asti ja antaa olla jääkaapissa yön ylitse).


Leivo joulutortut ja paista:
 
15. Kaaviloi taikina kerran tai kaksi yllä mainittujen ohjeiden mukaan ja aloita sen jälkeen torttujen leipominen.


16. Kaaviloi taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 3-5mm, halutusta paksuudesta riippuen, kohoaa uunissa noin kaksinkertaiseksi. Itse kaulin taikinani n. 3mm paksuiseksi). Leikkaa muotilla torttupohjasta pala.

17. Nosta torttupohjan pala uunipellille leivinpaperin päälle ja laita keskelle nokare luumuhilloa.

18. Kasta sormi veteen ja kostuta sillä joka toinen tortun reuna. Käännä nämä kostutetut reunat tähden keskelle (koita liimata hyvin, jottei aukea uunissa). Laita kylmään paikkaan n. 15min (jääkaappi, ulos talvella).
 

19. Voitele tortut kevyesti munalla.
 

20. paista 225 asteessa uunissa keskitasolla n. 10 min. Siivilöi päälle tomusokeria ennen tarjoamista.



















Christmas Tarts                                                                            
The most wonderfull Christmas Tart! I think it is worth to see a bit effort and to make plum jam and tart dough yourself. The end result is a much tastier Christmas tarts. I have got this recipe from my mother and she has taken it from some Christmas magazine a long time ago. These tarts are best fresh, when they have just taken out off the oven and have cooled a bit, not forgetting icing sugar :)


Plum jam:(enough approx. 2 tart dough)

225g dried stoneless plums
250ml (250g) water
2 cinnamom sticks
100ml (85g) jam sugar

Tart dough: (approx. 15 to 17 Christmas Tart) 
200g could normally salted butter
4dl (260g) all-purpose flour
200g sour cream
1 tablespoon (15ml) cognag


Others:
eggs for lubricate
icing sugar for decoration 


Start by making plum jam:

1. Put plums, cinnamon sticks and water into saucepan over the stove.
 

2. Bring mixture to boil, stir at the same time.
 

3. Add jam sugar, lower the heat and cook for about 10 min, stir at the same time.
 

4. Take out of the heat. Remove cinnamon sticks and use handblender to make smooth jam. Allow to cool completely. When plum jam has cooled, store in the refrigerator.


Prepare tart dough:

5. Chop cold butter into a bowl and add flour. Use your fingers to make mixture crumble.

6. Add sour cream and mix with your hand a little.

7. Add
cognag and mix with your hand until mixture is smooth.

8. Pour tart dough onto plastic wrap and wrap it well around. Put tart doug in the refrigerator and allow to stand for approx. 30-60 min.


9. Take the dough out of the refrigerator and roll out on flouered table rectangular sheet shape.

10. Fold 1/3 of the sheet from the right edge to the middle.

11. Fold 1/3 of the sheet from the left edge to the middle so that the sheet is threefold.

12. Turn the dough crosswise and roll out into long rectangular sheet. Fold and roll out as above 2x. While rolling out use only the required amount of flour.

13. On the last time warp your threefold dough with pastic warp and lift in in the refrigerator. Allow to stand for approx. 15 to 30 mins.


14. Take the dough out of the refrigerator and put crosswise. Fold and roll out 3x as above. (If you wish you can prepare the dough day before till this step and let it be in the refrigerator overnight)

 

Format Christmas tarts and bake:

15.
Take the dough out of the refrigerator and put crosswise. Fold and roll out once or twice as above instructions and then start baking tarts.

16. Roll out the dough into a
rectangular sheet shape (approx. 3-5mm thick, depending on the desired thickness, dough will rise about double size. I roll  mine approx 3mm). Use phinwheel tart mold to cut the tarts from the dough. (If you don`t have phinwheel tart mold you can use knife for cutting. First cut approx 8,5 X 8,5 cm sguare and then cut from the corners to the centre approx 4 cm so in the middle will be 2 x 2 cm square to plum jelly).

17. Lift your tarts on the baking tray top of the baking paper. Put a dab (approx 1 to 2 teaspoon) of plum jam in the middle.

18. Dip your finger in water and moisten with your finger every other edge of the tart. Turn these wet edges to the center of the star (try to glue well, so those do not spread out in the oven). Put your baking tray in a cold place approx. 15 mins (refrigerator, outside in the winter).


19. Lubricate your tarts lightly with egg.
 

20. Bake in 225 C (437F) degrees oven at middle level approx. 10 mins. Sift icing sugar on the top before serving.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti