keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Joululimppu/ Christmas Loaf


























Mitä olisikaan joulu ilman perinteistä joululimppua kinkunsiivun kera :) Tämän reseptin olen saanut mummultani.

Limppu: (tulee 2 limppua)
5dl piimää
50g tuorehiivaa
1dl (140g) tummaa siirappia
2tl suolaa
1tl kokonaista fenkolia jauhettuna
4dl (260g) ruisjauhoja
7dl (455g) vehnäjauhoja

voiteluun: (sekoitetaan keskenään) 
2rkl tummaa siirappia
3rkl vettä


Tee näin:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään (37-38 C). Lisää siirappi, suola ja jauhettu fenkoli. 

2. Alusta joukkoon jauhot. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 60 min.

3. Jaa taikina kahteen yhtäsuureen osaan ja leivo jauhoitetulla pöydällä kaksi pyöreää leipää. Leivistä kannattaa muotoilla pieniä ja korkeita, sillä ne leviävät ja madaltuvat kohotessaan. Siirrä leivät pellille leivinpaperin päälle. Asettele leivät mahdollisimman kauaksi toisistaan.

4. Anna leipien kohota liinan alla peitettynä n. 30 min. Ennen uuniinlaittoa pistele leipien pita haarukalla. 

5. Paista 200 asteessa uunin keskitasossa 30 min. Ota leivät pois uunista ja voitele siirappivedellä kauttaaltaan muutaman kerran (käytä koko siirappi-vesi). Laita leivät takaisin uuniin ja jatka paistamista n. 10 min. Huom! Leivän pinnan kuuluu saada väriä, joten tummasta sävystä ei tarvitse huolestua.




















Christmas Loaf

What would be Christmas without the traditional Christmas Loaf with a slice of ham :) I have got this recipe from my grandmother.


Loaf: (comes 2 loaves)
500ml buttermilk
50g fresh yeast
100ml (140) dark syrup
2 teaspoon salt
1 teaspoon ground fennel seeds
400ml (260g) rye flour
700ml (455g) all-purpose flour

Lubricate: (mix together) 
2 tablespoon dark syrup
3 tablespoon water


Do this: 

1. Warm up buttermilk in a big microwave-safe bowl to lukewarm (37-38 C degree). Crush yeast in the buttermilk and mix with spatula. When yeast has dissolved, add dark syrup, ground fennel and salt. Mix until smooth.

2. First add flours little at times mixing with spatula. When dough comes heavier start to knead flours to it. Cover the bowl with a kitchen towel and allow dough to rise in a warm place for approx. 60 min.

3. Divide the dough into two equal parts and shape on floured table two round loaves. Shape your breads small and tall, as they spread and become lower while they rise. Transfer the loaves on baking tray top of the baking paper. Arrange the bread as far from each other as possible.

4. Cover breads with towel and allow to rise approx. 30 min. Before putting in the oven sting surface of the breads with fork.

5. Bake in the 200 C (392 F) degrees oven for 30 minutes in the middle level. Take the breads out of the oven and lubricate surfaces few times with dark syrup-water mixture (use all of the dark syrup-water mixture). Put the bread back in the oven and continue baking for approx. 10 min. NB! Breads are supposed to get color to the surface, so don`t worry about dark tone.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti