tiistai 29. syyskuuta 2015

Saaristolaisleipä/ Archipelago Bread


Aina yhtä ihana Saaristolaisleipä. Tämän ohjeen olen saanut vaariltani. Leivän teko viä aikaa, mutta on erittäin helppoa.



Saaristolaisleipä: (3kpl)
1l Piimää
50g tuorehiivaa
3dl (420g) tummaa siirappia
3dl (225g) kaljamaltaita
3dl (120g) kaurahiutaleita
3dl (195g) ruisjauhoja
10dl (650g) vehnäjauhoja
1rkl suolaa

Siirappivesi: (sekoita aineet keskenään) 

1/2dl tummaa siirappia
1 1/2dl vettä

 

Toimi näin:

1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi (n. 37-38 astetta) isossa kulhossa.
 

2. Murenna hiiva piimän joukkoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut nesteeseen.
 

3. Lisää joukkoon siirappi ja suola, sekoita tasaiseksi.
 

4. Sekoita jauhot keskenään ja lisää nesteen joukkoon sopivissa erissä, sekoita tasaiseksi.

5. Vuoraa leivinpaperilla tai voitele hyvin 3kpl n.1,5l vuokaa ja jaa taikina tasaisesti vuokiin. Apuna kannattaa käyttää talousvaakaa, jotta paistotulos on tasainen. Anna leipien kohota n.1,5 lämpimässä paikassa.

6. Paista leipiä uunin keskitasolla 170-175 asteessa 1,5h. Ota leivät pois uunista ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä (ainakin 4x). Laita leivät takaisin uuniin ja peitä leivinpaperilla. Jatka paistamista vielä 30min. Huom! Leivän pinnan kuuluu olla tumma, joten ei syytä huoleen.

7. Anna leipien jäähtyä hieman vuuissa ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään. Peitä leivät leivinliinalla ja anna jäähtyä kokonaan (leipien ja leivinliinan väliin kannattaa laittaa leivinpaperia, jottei liina tartu mahdollisesti siirappiseen leivänpohjaan). Kelmuta leivät huolella ja anna vetäytyä jääkaapissa 2 päivää. Huom! leivät ovat parhaimmillaan kun ovat saaneet vetäytyä jääkaapissa 2 päivää. Tämän jälkeen leivät voi ottaa huoneenlämpöön.  




 














Archipelago Bread
 

So delicious archipelago bread. I have got this recepie from my grandfather. Making this bread is very easy but takes a lot of time.


Archipelago Bread: (makes 3 breads)

1 liter buttermilk
50g fresh yeast
300ml (420g) dark syrup
300ml (225g) grayny beer malts
300ml (120g) outmeals
300ml (195g) rye flour
1 liter (650g) all-purpose flour
1 tablespoon salt

Dark syrup-water mixture: (mix together)
50ml dark syrup

150ml water


Do this:

1. Warm up the buttermilk in a big microwave-safe bowl to lukewarm (37-38 C degree).

2. Crush the yeast in the buttermilk and mix with spatula. When the yeast has dissolved, add dark syrup and salt. Mix until smooth.

3. Mix together in a big bowl grayny beer malts, outmeals, rye flour and all-purpose flour. Add dry ingredients gradually into the buttermilk. Stir well, until the dough is smooth.

4. Cover with baking paper or butter 3 breads pans approx. 1.5 liters each and pour the dough evenly in the bread tins. If you have scale use it to measure that all pans have same amount of dough. Let the dough rest under a kitchen towel in warm place for 1,5 hours.

5. Preheat the oven to 170-175 C (350 F) degree. Bake the breads on the middle level rack for 1,5 hours. Breads will become dark, don`t worry about that.  After 1,5 hours take your bread out of oven and brush them with dark syrup-water mixture(at least 4 times each bread) and place them back to the oven and cover with baking paper. Bake in the oven for another 30 minutes.
Nb! The surface of the bread is supposed to be dark.

6. Take your bread pans out of the oven and let them cool down a bit. Then flip the breads on cooling rack and remove the pans. Let them cool under a kitchen cloth (it might be worth to put some baking paper betwean bread and kitchen cloth, so the kitchen cloth won`t stick to the breads potentially sticky base).

7. When breads are totally cooled down warp them well around with plastic wrap and put to the fridge to rest for 2 days. Nb! Breads are at the best taste when allowed to rest in fridge for 2 days. After that breads can be taken to room temperature. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti